Om barnböcker

Svenska barnboksförfattare

Det finns många författare som gjort avtryck med sitt författarskap för barn i alla generationer. I den här delen har vi valt att lägga vårt fokus på några av våra mest kända barnboksförfattare i Sverige.

Astrid Lindgren

Det går inte att skriva om kända barnboksförfattare utan att nämna vår egen Astrid Lindgren. Astrid Lindgren föddes år 1907 i Vimmerby. Redan som ung hade hon ett intresse av att skriva och berätta. År 1945 gav hon ut sin allra första barnbok, vilket var Pippi Långstrump. Boken om föräldralösa Pippi var bara början på hennes författarkarriär. Några andra av hennes mest kända böcker är Emil i Lönneberga, Madicken, Ronja Rövardotter, Alla vi barn i Bullerbyn och Bröderna Lejonhjärta.

Gunilla Bergström

Ett annat exempel på en känd barnboksförfattare i Sverige är Gunilla Bergström. Gunilla föddes år 1942 och är mest känd som författaren bakom böckerna om Alfons Åberg som började att ges ut på 1970-talet. Några andra exempel på böcker skrivna av Gunilla Bergström är Bill och Bolla och debuten Mias pappa flyttar.

Sören Olsson och Anders Jacobsson

Sören Olsson och Anders Jacobsson är en känd författarduo som står bakom böckerna om Bert och Sune.