Om barnböcker

Kända barnboksförlag

Ett bokförlag är ett företag som ger ut böcker, marknadsför böckerna och sköter allt ifrån bokens produktion till dess försäljning. En del bokförlag har nischat in sig på att exempelvis enbart ge ut faktaböcker eller böcker för en vuxen målgrupp. Men det finns också en hel del förlag som ger ut böcker för barn. I det här inlägget kommer du att få en kort genomgång på några kända svenska bokförlag som ger ut barnböcker.

B. Wahlströms

B.Wahlströms är ett svenskt bokförlag som grundades år 1911. Det dröjde inte särskilt många år efter starten förrän de också började att ge ut böcker för barn. Från år 1914 började B. Wahlströms ge ut böcker för barn och de är idag ett av Sveriges största bokförlag som ger ut böcker för barn på svenska. Några av deras mest kända barnboksförfattare är Anders Jacobsson, Sören Olsson, Linda Skugge, Eoin Colfer och Katherine Applegate.

Bonnier Carlsen

Bonnier Carlsen är en del av Bonnier, ett av Sveriges största bokförlag. Under Bonnier Carlsen ger förlaget ut böcker för barn och ungdomar. Bonnier Carlsen grundades år 1993. Några av deras mest kända barnboksförfattare är Annika Thor, Johan Unenge, Maria Gripe, Jan Lööf, Ulf Stark, Elisabeth Östnäs, Johan Anderblad och Josefine Sundström.

Rabén & Sjögren

Rabén & Sjögren är ett bokförlag som grundades år 1941 av Hans Rabén och Carl-Olof Sjögren, som gett förlaget dess namn. Bara ett par år efter att förlaget grundandes rekryterade de ingen mindre än Astrid Lindgren som sedan gav ut alla sina böcker via dem. Några andra exempel på kända barnboksförfattare hos förlaget är Tove Jansson, Gunilla Bergström, Lennart Hellsing, Elaf Ali, Jenny Jägerfeld, Camilla Sten, Henning Mankell, Sven Nordqvist och Per Nilsson.