Om barnböcker

Gör flytten lättare med en barnbok

Det finns flera anledningar till varför du och din familj kan behöva flytta från en plats till en annan. Det kan t.ex. handla om att ni är i behov av ett större eller mindre hem, har köpt en villa, ska arbeta på annan ort eller hyr i andra hand och inte har möjlighet att bo kvar. Att flytta från en plats till en annan kan kännas jobbigt och svårt för dig som förälder, men för barnen är det troligtvis ännu mer skrämmande.

Både små och stora barn kan tycka att en flytt är väldigt jobbigt. Ska ni bo kvar inom samma område kan det oftast vara lättare än om ni ska flytta till en annan stad. För ett barn innebär det inte bara att behöva lämna skola, förskola och kompisar bakom sig, utan det handlar också om ett helt nytt hem, nya dörrar, golv och kanske till och med en ny trädgård. Det kan naturligtvis röra upp en hel del känslor – känslor som du som förälder måste hjälpa till att få ordning på. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska gå tillväga, speciellt om du själv inte ser något negativt med flytten. Genom att använda dig av en pedagogisk barnbok kan du dock göra flytten lättare för de minsta.

Gör utrymme för dina barn innan flytten

I samband med en flytt är det mycket som händer. Nu ska era liv packas ner i kartonger och transporteras från en plats till en annan. Kanske ska ni även genomföra en flyttstädning eller anlita flyttstädning av en professionell städfirma. Under tiden ska ni försöka leva på som vanligt med skola, jobb och allt vad det innebär.

För att du ska kunna få mer tid och möjlighet att bemöta ditt barns oroskänslor kan det vara en god idé att anlita flyttstädning istället för att göra det själv. Att städa ett hem kan ta väldigt lång tid och göra att barnen hamnar i skymundan under en period.

Bra barnböcker om att flytta

Idag finns det mängder med fina och bra barnböcker som du kan använda dig av som sätter ord på barnets känslor när det känns extra svårt. Genom att titta i boken (eller böckerna) tillsammans blir det lättare för ditt barn att förstå sina egna känslor och samtidigt kunna tala öppet med dig som förälder. Här nedan listar vi några bra alternativ som du kan använda dig av. Observera att många böcker även finns tillgängliga helt gratis på ditt närmaste bibliotek.

  • Juno och Jillis flyttar av Anna Bjelkholm & Mia Olofsson
  • Fiffi vill inte flytta av Schmid
  • Tim och Pico flyttar av Anke Wagner
  • Olle flyttar av Berit Åberg och Mati Lepps
  • Mamma Mu, Findus flyttar ut av Sven Nordqvist