Om barnböcker

Utländska barnboksförfattare

I tidigare inlägg har vi berättat lite om några av våra mest kända svenska barnboksförfattare. I den här delen kändes det därför passande att vi ger ljus till några kända utländska barnboksförfattare.

Tove Jansson

Vi börjar med att vända våra blickar till vårt grannland i öst, alltså Finland som vi har att tacka för en av våra mest älskade barnboksförfattare vid namn Tove Jansson. Tove Jansson föddes år 1914 i Helsingfors. Hon är mest känd för sina böcker och illustrationer om mumintrollen. Den första boken om Mumin gavs ut år 1945.

H.C. Andersen

Eftersom vi nämnt en känd författare från Finland är det inte mer än rätt att vi även berättar lite om en känd författare från Danmark. H.C. Andersen föddes år 1805 i Odense och är upphovsmannen till många av våra mest älskade sagor. Några exempel på det är Den lilla sjöjungfrun, Tummelisa, Snödrottningen, Prinsessan på ärten, Kejsarens nya kläder och Den fula ankungen.

Roald Dahl

Roald Dahl föddes år 1916 i Wales och är en känd författare som bland annat skrivit en hel del uppskattade böcker för barn. Några exempel på hans mest kända barnböcker är Kalle och chokladfabriken, Matilda och Häxorna.