Kända barnboksförfattare

Svenska barnböcker

Att vi i Sverige har många skickliga barnboksförfattare råder det inga tvivel om. Det finns massor med bra barnböcker du kan läsa för ditt barn, eller underhållas av på egen hand. I det här inlägget kommer du att få några tips på barnböcker på svenska.

Alfons Åberg

Böckerna om Alfons Åberg är skrivna av Gunilla Bergström. Trots att det har gått nästan 50 år sedan den allra första boken om Alfons gavs ut så är böckerna fortfarande uppskattade av både barn och vuxna. I böckerna om Alfons Åberg får vi följa en vanlig kille som bor med sin pappa. I början har Alfons bara en låtsaskompis som heter Mållgan, men senare i bokserien träffar han sina vänner Milla och Viktor.

Pippi Långstrump

Det finns förstås en hel uppsjö av barnböcker skrivna av Astrid Lindgren. Men eftersom Pippi Långstrump var den första hon skrev så kändes det passande att vi tar upp den boken. I böckerna om Pippi Långstrump får vi följa en tjej med röda flätor och fräknar som bor i ett stort hus utan föräldrar. Dessutom är Pippi starkare än andra i sin omgivning. Första boken om Pippi kom ut år 1945.

Pettson och Findus

Pettson och Findus är en barnboksserie som är skriven av författaren Sven Nordqvist. I böckerna får vi följa gubben Pettson och katten Findus. Böckerna utspelar sig på en gård på landet där det både finns djur, människor och fantasifigurerna mucklor. Den första boken om Pettson och Findus utkom år 1984 och har titeln Pannkakstårtan.