Om barnböcker

Bjud ditt barn på en läsresa

Läsförmågan hos barn är avgörande för hur väl de kommer lyckas i skolan och stärker såväl minne och koncentrationsförmåga som fantasi och kreativitet. Det är inte för inte som regeringen gjort satsningar på – och stora insatser läggs på att barn ska läsa mer redan i förskoleåldern.

Skapa en bra läsmiljö hemma

Förutom ditt helhjärtade engagemang i ditt barn läsresa kan du också uppmuntra läsningen genom att skapa miljöer som möjliggör och uppmuntrar till läsning hemma. Inred till exempel med konst eller dockor och figurer från böcker av svenska barnbosförfattare. Låt böckerna ta plats i hemmet, till exempel genom att på ett inbjudande sätt ställa upp böcker så att omslaget syns, och lägg gärna fram böcker så att de ligger nära den skönaste favoritfåtöljen. Det är också bra att skapa en mysig och avslappnad atmosfär som låter dig och ditt barn att resa i fantasin. Sätt upp en trivsam tapet sovrum som gör att du känner lugn och ro. Tänk på att tapeten i sovrummet bör vara skön för ögat och att både du och ditt barn ska trivas med den. Tänk också på ljus och belysning så att du och barnet kan läsa utan att överanstränga ögonen, men så att rummet ändå blir mysigt och avkopplande.

Börja så tidigt som möjligt

Det är bra att börja läsa för ditt barn så tidigt som möjligt. Att läsa högt för ditt barn utvecklar ditt barns ordförråd, fantasi och koncentrationsförmåga och är ett fint och mysigt sätt att tillbringa tid tillsammans. Tyvärr har idag mycket av den tid som barn tidigare ägnade åt högläsning med sina föräldrar istället ersatts av tid framför skärmar såsom paddor och smartphones. För många föräldrar kan det vara svårt att hitta tiden för en mysig sagostund med barnen och då är det frestande att anlita skärmarna som ”barnvakt”, men högläsning ger så många fördelar för barnets utveckling. När ditt barn sedan kan läsa själv öppnas en värld av både kunskap och äventyr, och ditt barn får möjlighet att förkovra sig i sina egna specialintressen. Att få in sitt barn på en bana där det blir intresserat av läsning är bland de största gåvorna en förälder kan ge. Att läsa är inte bara ett nöje eller ett tidsfördriv, utan också en samhällsviktig kunskap som förenklar både skolgång och arbetsliv.